Hangflyg är lika med trädflyg


Tisdag 6 november 2018. Något vi lärde oss tidigt i hangflyget inlärnigsfas var att hangflyg är lika med trädflyg, det gick inte en session utan att vi fick klättra och kasta och skaka för att få ner nåt av planen från något glupskt träd. Våra hang är ju ofta rätt små med tajta landningsytor och ibland väldigt väbevuxna av träd och buskage på sidorna eller bakom kanten. Så det är alltid en rätt stor chans att man kommer hamna i grenarna på något åpet träd när man gör närsvep eller kommer in för landing. Det är onekligen en aspekt av hangflyget som man inte kommer undan om man som vi vill flyga på de klippor som levererar bäst lyft och tryck, och det gäller både nyblivna hangflygare och oss som spakat ett tag, en trädflygning lurar alltid bara en grenlängd bort.

Minnesvärd, karaktärsbyggande och insiktskapande är när vi flög på en klippa vid Flottsbro och fick klättra upp i en bågnande liten björk alltför nära kanten så det kändes som man svajade över avgrunden, det kändes verkligen inte speciellt säkert eller smart. Men vi fick ner planet tillslut och då lite visare av erfarenheten kom vi fram till att vi måste underlätta för att frita våra kära plan från framtida plannappningar från träden. Så efter lite grunnande och googlande så åkte vi till Biltema och inhandlade varsitt 6 meter lång ihopskjutbart metspö. Då löste sig tillslut knuten med de eviga trädbrottningarna på ett snabbt och smidigt sätt.

Sedan dess så är ett metspö lika mycket del av utrustningen som sändaren och det har helt förändrat vår inställning till både vilka hang som är flygbara eller hur mycket närsvep och lajande man vågar riskera. Med metspöet så petar man raskt ner planet ur grenverket och det är väldigt sällan som inte 6 meter spö och uppsträckta armar inte får loss planet ur omfamningen. Visst vi har haft några extremfall där vi fått inhandla el-pvcrör för att skarva med då vi hade ett plan cirka 18 meter upp i en tall, men det löste sig tillslut det med. Hittils har vi inte förlorat några plan till träden även om ett suttit uppe några nätter, men det kom ner till sin ägare efter lite insatser från vinden.

Så oavsett om man är nybakad skakig kantvinglare eller spakvan vindräv så rekomenderar vi skarpt att ett metspö alltid följer med ut till hangkanten, för vi vet ju hur det fungerar, att den dag man inte har med det så sitter snart planet i det högsta trädet...

Här följer en liten kavalkad av bilder från diverse stora som små trädflygningar genom åren...











Tobias

Kommentarer