Hangcykelexpedition på Björnö


Söndag 9 september 2018. Den vindstilla skyn på förmiddagen började röra på sig vid 2-tiden och eftersom hangsuget var stort så kollade jag av vindstationer och karta för att se vad man kunde hitta att flyga på. Det lovades en svag sydlig vind och eftersom det var perfekt för ett litet halvmåneformat hang i en vik ute på Björnö som jag velat pröva ett tag, så blev det dagens mål. Dock är det en väldigt lång anmarsch och jag hade funderat på om man inte kunde ta hojen ut snabbt och smidigt med allt hangpick-och-pack. Nu var det dags att testa och snart hade jag packat bilen med allt och rullade ut till parkeringen på Björnö.


Det var lite krångligt med all packning men efter lite rumsterande så var jag och cykel lastade så jag rullade iväg i sakta mak. Den längsta biten är grusväg och den följs av en kort bit stig vid några fält innan det blir riktigt stökig, rotig och stenig stig genom skogen, jag rullade ända fram till skogen och fick leda cykel fram sedan. Men det var inget större problem och snart skymtade jag klipporna genom träden och vinden fläktade lite lätt när jag kom fram till kanten.


Packade snabbt av och riggade otåligt Weaseln innan jag nosade mot vinden och kastade ut lite försiktigt och den seglade sakta och lojt upp några meter i lyftet. Det var inte mycket tryck det bjöds på men efter en hel del letande så hade jag lyckats lokalisera var det bar bättre och hur man kunde vinna höjd ute på högerkanten för att sen svepa runt lite innan man var tvungen att gå tillbaka och hämta mer höjd.



Det blev en lagom skrapig session där man fick vara riktigt försiktig periodvis och spaka med små rörelser men jag höll Weaseln flygande fint i vyn och flygnöjdheten växte sakta men säkert. Det var strålande kul att få flyga på ett nytt hang och även om det inte gick att laja loss som jag hade hoppats så var det faktiskt riktigt mysigt att tassa runt i ett riktigt svårflörtat lyft och lyckas hålla Weaseln flygande i det svaga och lite spridda trycket.


Det blev ca två och en halv timmars lång och skön flygtid med en kort stunds spänning när några machomåsar kände behov av att göra lite trötta utfall och skräna lite för sakens skull. Jag tog en kort mack-och-drick-paus innan jag kastade ut igen och flög fint och lugnt ända till kvälls-tunnandet av vinden började göra sig påmint, helt plötsligt blev det riktigt svårt att hålla planet i höjd och snart vart det låga svep och panik-tryck-sökning som gällde.


Tillslut vaggade Weaseln runt ett sista varv lågt under mig innan jag kom för lågt och lyftet helt tog slut och jag fick nödsätta en bit nedanför mig på klippan, men där var det rätt brant och den började glida neråt och försvann över kanten ner mot vattnet i ett huj.


Fan! tänkte jag, nu blir det simmadags, men turligt nog hade den fastnat mot ett litet träd på en hylla och låg där och väntade så fint. Det var bara att plocka upp den oskadd och jag fattade klart vinken så det var bara att packa ihop och tacka hanget för dagen.


Färden tillbaka till bilen gick snabbt och smidigt och jag började fundera på hur jag mer kan kombinera cykel och hang på ett kul och praktiskt sätt. Har många gånger när jag cyklat MTB tittat hangsuget på klippkanter och vyer jag passerat, och vissa spots har ju väldigt långa och avskräckande anmarcher som borde bli betydligt enklare och bekvämare med hojtransport.


Det blir till att fundera lite mer på möjligheterna, kanske ska man bygga några små plan som är lätta att demontera och frakta säkert i specialbyggd transportlåda på cykeln. Mycket fundering blir det och vi se vart det leder...

Tobias

Kommentarer