Årets första flygdag - Roadtripp med vindblåsning


Onsdag 1 januari 2014. Vi har länge velat pröva de stora klipporna som vätter ut mot Bråviken nere vid Norrköping och när vinden lovade en stadig sydan på nyårsdagen så bestämde vi oss för att åka ner och testa. Vi kom iväg rätt tidigt och efter en lugn nerfärd med väldigt lite trafik så nosade vi oss upp till en lämplig parkering rätt nära vår tilltänkta hangspot. Stigen ut till klippkanten var som en bred och fin tallbarrsmotorväg så det gick snabbt och smidigt att komma fram och det öppnade sig riktigt fint med en rejäl vy ut över bråviken.

Det var bara ett problem, vinden hade vridit och låg stadigt från öst-östsydöst parallelt med klippan och inte som utlovat från syd. Vi stod där en stund lite molokna och kollade diverse vindstationer men det gav inte mycket tröst. Så efter ha kollat runt lite på googlemaps och konfererat så bestämde vi oss för att åka upp till Oxelösund och testa på ön som heter Femöre, den såg ut att verka ha klippor som täckte vindriktningen och alternativ om det blåste i lite annan riktning där.

Det gick rätt snabbt att åka dit och snart så var vi parkerade och travade ut mot klippspetsen längst ut på Femöre huvud där den gamla fyrvaktarbostaden ligger. Det susade fint i träden och när vi kom fram så öppnade det sig ut mot havet med en liten men klart flygbar klippa bredvid huset, så vi stressade snabbt ihop planen och skyndade oss att kasta ut dem då det sakta började skymma lite tidigt under den gråa himlen.

Trycket var helt okej och blev bättre när man kom upp lite så jag lät min Weasel leka loss och Olof surfade glatt på med sin Ocelot i långa svep ut mot kanterna. Vi hade lite publik eftersom stugan därute verkade vara ett passande utflyktsmål en bakisdag som nyårsdagen, och de verkade uppskatta showen helt klart. Vi flög tills ljuset falnade bort och vindkylan bitit sig in i oss ordentligt innan vi packade ihop och gick tillbaka till bilen. När vi susade hemmåt i bilens värme så infann sig flygnöjdheten, det hade inte gått som planerat men vi hade fått fin flygtid trots allt tillslut så vi var överens om att det var en bra start på hangåret...


Tobias aka Fluffracka

Kommentarer