Hangsafari


Söndag 30 september. Efter att ha tittat ut på nästan en veckas regn och gråväder så öppnade söndagen för lite blå himmel och lätta vindar så flygsuget var stort när man tittade ut. Efter lite sms-konfererande så bestämde Olof och jag för en liten hangsafari och rullade snart iväg ut från stan ner mot Hamnberget lite ovanför Södertälje. Det är en spot som Krister Bergenfeldt tippsat om så vi var lite nyfikna på att se hur det funkade att flyga där.

Väl på plats så blev det en liten promenad upp på kullen och väl uppe på kanten så öppnade det upp sig lite, men det är inget stort hang direkt. Vi kastad ut och fick en fin session i den svaga vinden men efter bara 20 minuter så vred det lite och snart var lyftet inte mycket att ha, så vi packade ihop, knatade ner genom skogen och rullade iväg mot nästa spot vi ville testa.
Vi åkte till Tumba, vid Hamra lantbrukskola finns det rätt stora fält och i slutet av dem så ligger det en bergig brant knöl som borde funka om vinden är rätt. Väl där parkerade vi vid Vita Villorna och gick upp genom skogen till kanten.
Tyvärr märkte vi direkt att vinden låg i fel vinkel så lyftet var inte mycket att räkna med. Olof testade ett kast men det bar inte alls utan han fick göra en utelanding en bra bit ner framför klippan, så det blev en trasslig nerklättring för honom. Jag bar ner resten av packningen och vi möttes vid bilen.

Sen rullade vi iväg mot nästa ställe, Örnberget, som ligger lite norr om Tullinge. Vi möte upp Micke vid Tullinge station och snart så tråcklade vi oss vidare och efter lite irrande så hittade vi en parkeringsplats och började gå upp mot klippan. Väl till topps var det bara att grattulera Olof till det här fyndet, det var högt, stort och såg fantastiskt fint ut.


Vi riggade snabbt och kastade nyfikna ut, och trots att vinden inte låg helt perfekts så bjöds det på bra lyft så vi lajade loss ordentligt över hela kvällshimlen. Så länge man undvek att hamna under horisonten så var det skönt tryck även om det var en del termikpåverkan från och till, men vi utnyttjade varenda gnutta lyft vi kunde hitta och lajade på i trycket och kom ofta in lågt och nära oss för att svepa över klippan på en vingbredds höjd.


Vi flög tills det tunnade ut och vred lite och då kändes det helt ok att sluta för dagen och packa ner, Örnberget hade ju ändå bjudit på dagens stora nöje och även om det vart lite bommar i safarin så kändes dagen mycket lyckad på alla sätt och vis.

Tobias aka Fluffracka

Kommentarer