Dansbanehanget och hangletning på Skarpö


Lördag 13 oktober. Olof och jag åkte ut till ett litet hang han rekat fram ute på Lagnö för att testa det i de östliga vindarna. Spoten har fått namnet efter den dansbana som låg däruppe på höjden förr i tiden, historien om dess tillkomst är lite rolig då den byggdes för att stävja "problemet" med ungdomens spontandans på Lagnö brygga, syndigt värre. När vi kom dit så gick vi de futtiga metrarna från bilen ut på klippan, hanget är rätt litet och det står några träd i en liten klunga på höger sida men vi såg dessa som roliga hinder för lite trädslalom och andra lågflygningsutmaningar.


Vi riggade och kastade ut i det lite turbulenta lyftet, det gick bra att flyga men kom lite stökigare perioder från och till som fick planen att dansa runt och sjunka plötsligt. Efter ca 30 minuters flygande vred vinden lite mer och det blev i princip oflygbart, man bara singlade ner och kunde inte hitta något lyft alls, så vi packade ihop och konfererade lite om vart vi skulle ta vägen. Efter lite kollande på sattellit bilderna och funderande så bestämde vi oss för att chansa på ett ställe ut på Skarpö som jag tittat lite på för östliga vindar, så vi rullade iväg ut mot Djurö/Vindö.

Väl därute efter en lite längre bilfärd så passerade vi en öppen bom och snart så slingrade vägen smal och grusad ut mot udden vi hade som mål. Väl ute på plats möttes vi av stängsel och det ledde hela vägen ner till strandkanten så den ursprungliga planen föll i bitar, men efter lite mer irrande så hittade vi en udde som sträckte sig ut mot rätt vindriktning och där fann vi en perfekt om än rätt liten klippsluttning ut mot fjärden.


Vi riggade snabbt och kastade nyfikna ut i finfint och härligt lyft så det blev en skön session med lite lågsvep, lite kryssning bort över träden och en hel del laj över kanten. Det var väldigt fin utsikt ut över fjärden och planen svepte lite snyggt högt och lågt när vi flög oss ordentligt nöjda. När kvällen började närma sig packade vi ihop och gick tillbaka genom skogen, det hade blivit en skoj hangutflykt att minnas.

Tobias aka Fluffracka

Kommentarer

  1. Åh, vad fin amish-plankan blev med den röda färgen! Hur ska nästa planka se ut? Har du några förslag, du som har det grafiska i blodet?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar