Nyupptäckt hang på NyckelbergetTorsdag 5 april. Olof hade hittat en klippa som såg bra ut på satellitbild, men den låg en bit bort, ovanför Nykvarn och upp på en landtunga ut i Mälaren vid Överenhörna. Nyckelberget heter området och det såg fint ut för just de västliga vindar som dagen bjöd på. Vi bilade ner och efter lite letande så parkerade vi vid en bom på en liten skogsväg, packade ur och började promenaden bort mot klippan. Det blev en rätt lång vandring då vi valde att följa en gammal väg ner till vattnet och sen så blev det en rätt lång strapats genom halvsnårig skog upp till klippan.Men väl där så kunde vi bara jubla, det var en helt perfekt hangklippa, hög och rätt brant med en rejält stor öppen yta att flyga över och landa på, så det blev två tummar upp på en gång. Vi riggade och kastade ut och lyftet var mycket bra så det blev en lång flygsession med mycket lågsvep och närsniffningar. Det var så mycket öppen yta att det verkligen lockade att flyga nära och svepa förbi så det blev en hel del trädflygningar och skrotningar från och till. Men mest lajade vi på för fullt med alla plan vi släpat med oss dit och jag betade genom Frettchen, Multifun och Weasel.Olof flög sin Damp och sen testade han sin lilla Hacker Strega och den flög äntligen så fint lyftet. Den var verkligen liten och söt där den dansade omkring i vinden och knappt tog sig framåt periodvis, men den flög ändå rätt bra för sin lilla och kantiga utformning. Det gick bra ända tills det tunnade ur lite för mycket och då föll den ur lyftet och dök ner i vattnet nedanför klippan. Sedan följde en snabb nerklättring till vattenbrynet för att fiska upp den, men vinden förde den längs med klippan bortåt så Olof fick klättra efter och lyckades fiska upp den först efter en 200 meters seglats. Dock så var den helt oskadd och oblött i elektroniken så ingen skada skedd.Vi avslutade dagen när det tunnade ur nästan helt och vi kände oss rätt nöjt urflugna. Vi fick en mycket bättre promenad tillbaka för det gick en fin skogsväg hela vägen tillbaka till bilen, så nästa gång kommer anmarchen att gå både enklare och snabbare. För tillbaka ska vi igen, det var verkligen ett mycket bra och fint hang, och verkligen värt både resa och promenad.

Kommentarer

  1. Hoppsan! Tur ni alltid flyger med pålandsvind! :-O

    SvaraRadera
  2. Trots pålandsvinden drev planet inte mot land utan parallellt med klippan. Det måste blivit som ett undervattenshang där ytvattnet trycktes åt sidorna istället för mot klippan.

    Jag kan också tillägga att Stregan bara är 50cm och gjort för motordrift. Den är tung och kompakt, och kräver ordentlig vind och stadigt lyft för att hålla sig flygande. Det fungerade i byarna, men så fort det lugnade ner sig något föll den som en sten... :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar